Για επικοινωνία, μεταφράσεις, ενημέρωση από δράσεις και αναλήψεις ευθύνης bellumperpetuum@gmail.com

20090416

Ανάληψη ευθύνης για εμπρησμούς (14-15/04)

O σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει μία προκαθορισμένη σειρά κινήσεων μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον. Άλλα παλιότερα δόγματα και σχήματα κατέρρευσαν και καταρρέουν σταδιακά μπροστά σε ιδεολογίες όπως η καριέρα έναντι της οικογένείας, η αχαλίνωτη διασκέδαση έναντι της ηθικής εγκράτειας, και ο πιο ακραίος και χυδαίος ατομισμός έναντι της προώθησης του "κοινωνικού καλού".
Ο εξελιγμένος καπιταλισμός διεισδύει παντού. Πουλάει ευκαιρίες για κοινωνική και οικονομική ανέλιξη σε πακέτα επενδυτικών μετοχών (όποιος αποτύχει φέρει προσωπική ευθύνη που επένδυσε).
Πουλάει οργανωμένη μαζική διασκέδαση όπου θεωρητικά ο καθένας έχει πρόσβαση, πουλάει την αντίληψη ότι ουσιαστικά πρέπει να κόπτεσαι αποκλειστικά για την πάρτη σου: να κοιτάς να κάνεις καλά τη δουλειά σου για να πάρεις προαγωγή, να αποκτήσεις καινούριο αμάξι, καινούριο διαμέρισμα, καινούρια διακόσμηση στο διαμέρισμα, καινούρια καθημερινότητα...
Να κοιτάς τον ελεύθερο σου χρόνο να διασκεδάζεις καταναλώνοντας ώρες της ζωής σου σε εμπορικά κέντρα, καφετέριες, club, πολυσινεμά, θέατρα ή με άλλους κουλτουριάρικους ή εναλλακτικούς τρόπους...
Να αφιερώνεις τη ζωή σου στο να διορθώνεις τον εαυτό σου, καθώς ποτέ δεν είσαι αυτός που πρέπει σύμφωνα με την επιβολή τύπων και μοντέλων ανθρώπων, μέσω των καταιγιστικών διαφημίσεων, σε κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς, γυμναστήρια, κέντρα αδυνατίσματος...
Η οργάνωση αυτού του τρόπου ζωής χρειάζεται όμως τη διασφάλιση ότι τίποτα δεν θα διεισδύσει στο προσωπικό σου πεδίο, ότι τίποτα δε θα διαταράξει την ευδαιμονία σου, ότι τίποτα δεν θα μπει εμπόδιο μπροστά σου... Κι όμως σ' αυτήν την κοινωνία συνυπάρχουν και αποκλεισμένοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν τον τρόπο ζωής, όχι από επιλογή αλλά λόγω δεδομένων κοινωνικών συνθηκών. Προσδοκώντας όχι τόσο τη δυνατότητα της απλής επιβίωσης, αλλά και το άστρο του να ζεις "όπως οι άλλοι" δημιουργεί φαινόμενα βίας, κλοπές διαρρήξεις, ληστείες, απαγωγές, συχνά με αιματηρές καταλήξεις.
Όπως επίσης ομάδες περιθωριοποιημένων νέων που αγνοόντας τις νόμιμες ταγές του συστήματος βανδαλίζουν το περιβάλλον τους, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, απλώς επειδή θέλουν να εκτονώσουν μια οργή που δεν μπορούν να προσδιορίσουν αλλά στρέφουν παντού.

Τα σχολεία κατά τη διάρκεια καταλήψεων, οι συμπλοκές στα γήπεδα, οι συγκρούσεις συμμοριών στις γειτονιές για τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών, δημιουργούν μια επικινδυνότητα στην κοινωνική ομαλότητα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο επεμβαίνει το δόγμα της ασφάλειας, ως το εναπομείναν κομμάτι μιας παλιάς εποχής που ήθελε πάνοπλα κάστρα με επάλξεις και τάφρους και γύρω εξαθλιωμένους χωρικούς.
Στη σημερινή εποχή το κράτος προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία μέσω του τριτογενή τομέα παραγωγής: τη "δικαιοσύνη" με τα κολαστήρια στα οποία στέλνει όσους ξεβράζει το σύστημα, την αστυνομία, που προσφέρει τάξη και ασφάλεια, τα διάφορα σώματα αστυνομικών μονάδων που με συχνές περιπολίες και παρουσία στη μητρόπολη και όλη την επικράτεια προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καθώς όμως η αστυνομία δεν δύναται να είναι πανταχού παρούσα, τα μέτρα αυξάνονται, κάμερες υψώνονται στο δρόμο, και εξελίσσονται τα μέσα παρακολούθησης. Καθώς εξελίσεται και η παρανομία, τόσο εξελίσσονται και τα συστήματα ασφαλείας. Επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς σε πανεπιστημιακά και άλλα ιδρύματα, και αναπτύσσουν έξυπνες λύσεις χρησιμοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας με κρατικές ή ιδιωτικές επιχορηγήσεις. Ιδιώτες εξειδικεύονται και είναι σε θέση να προσφέρουν πλέον συναγερμούς, συστήματα ελέγχου πρόσβασης, ρολά ασφαλείας, ηλεκτρονικές κλειδαριές, ρολά ασφαλείας, ειδικά θυροτηλέφωνα, αισθητήρες κίνησης, κάμερες παντός τύπου, μικρόφωνα κοριούς κτλ...
Μία ολόκληρη βιομηχανία αναπτύσσεται και έχει ζήτηση απ' το καταναλωτικό κοινό, γιατί υπάρχουν πολλά να χάσει κανείς αν δεν παίρνει τα μέτρα του. Έτσι πολλοί μικροκεφαλαιούχοι ανοίγουν επιχειρησούλες τέτοιου τύπου μήπως βγάλουν κι αυτοί κανα ξεροκόμματο απ' αυτή την ιστορία... Επίσης αναπτύσσεται και το εν κοινώ αίσθημα της ρουφιανιάς: για κάθε σκοτεινό σημείο χωρίςε κάμερα υπάρχει ένα άγρυπνο βλέμμα πίσω από ένα παραθυρόφυλλο. Για κάθε αργοπορία της αστυνομίας υπάρχει η παρέμβαση αγανακτισμένων πολιτών που σπεύδουν να αυτοδικήσουν. Όμως σ' αυτή την ίδια την κοινωνία, υπάρχουν και κάποιοι που την αρνούνται, την ίδια, τις δομές της, τις ηθικές και πολιτισμικές αξίες της, τις υποσχέσεις και τις ελπίδες της. Κάποιοι ανήσυχοι ταραχοποιοί που οργανώνονται και επιτίθονται στο υπάρχον για να το εξαλείψουν. Κάποιοι που οπλίζουν τις επιθυμίες τους για δράση. Κάποιοι που δεν θα ησυχάσουν αν δεν ατενίσουν τα ερείπεια αυτού του κόσμου... Αντίληψή μας είναι ότι πουθενά σε αυτόν το χωροχρόνο δεν μπορούν να στηθούν οάσεις ελευθερίας. Καθένας οφείλει, κυρίως στον εαυτό του, αν έχει λίγη αξιοπρέπεια, να πολεμήσει για να εξασφαλίσει τις ελεύθερες συντροφικές συνεργασίες με τους συστρατευμένους για την καταστροφή του υπάρχοντος. Να δοκιμάσει τα όρια της αντοχής του και να ενταχθεί στην υπόθεση της επανάστασης, για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τους θεσμούς της εξουσίας και τις ιδιοκτησίας, που δεν θα αποκλείει, και άρα δεν θα χρειάζεται τις μηχανές του ελέγχου και της επιτήρησης, που δεν διευθύνεται από από τα βαμπιρ με τα κοστούμια και τις στολές, αλλά θα οργανώνεται από τη συλλογική σύνθεση των ελεύθερων ατομικών επιθυμιών μας, με τρόπους που μόνο το βίωμα του αγώνα μπορεί να αναδείξει.

Γι αυτό επιλέξαμε να επιτεθούμε και να χτυπήσουμε σε τρία καταστήματα πώλησης υπηρεσιών και συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας, ένα τα ξημερώματα τις Τρίτης στο Γκύζη και δύο ταυτόχρονα τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Καλιθέα. Ενώ αποδεδειγμένα οι πολυάριθμες κάμερες των μαγαζιών αυτών τελικά δεν τα καθιστούν ασφαλή, σε ένα δύσκολο κλίμα ημερών, ξεφτιλίσαμε τις συχνές περιπολίες μπάτσων που ανά εικοσάδες και βάλε κάναν τους σερίφηδες στο κέντρο. Σκοπός μας είναι να σκορπίσουμε το χάος και την ανασφάλεια στο έδαφος του εχθρού, δηλαδή όπου μικρή η μεγάλη ιδιοκτησία διαμεσολαβεί στις ανθρώπινες σχέσεις κατασκευάζοντας αποκλεισμούς, στο παραμικρό σημείο αυτού του σάπιου κόσμου.
Κανένα σύστημα ασφαλείας και καμία περιπολία δεν θα ανατρέψει τις προθέσεις μας, ούτε όλων των συντρόφων που πολεμούν για την επανάσταση. Ας γεμίσουν μπάτσους τα εμπορικά κέντρα, ας πιάσουν οι σεκιουριτάδες δουλειά, ας πουλήσουν τα καταστήματα συστημάτων ασφαλείας, ας κοιτούν οι αστοί κάτω απ' το κρεβάτι τους και ας ξυπνούν το βράδυ τρομαγμένοι...

Υ.Γ. Χαιρετίζουμε όλους τους συντρόφους που είτε κατά μόνας είτε σε οργανωμένες ομάδες προσπαθούν να μεταδώσουν το μικρόβιο της επαναστατικής βίας. Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα για το νέο αντάρτικο πόλης που ήδη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις ακόμα και στις μικρότερες πόλεις τις επαρχίας.

συνωμότες για την προώθηση της ανασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου