Για επικοινωνία, μεταφράσεις, ενημέρωση από δράσεις και αναλήψεις ευθύνης bellumperpetuum@gmail.com

20091127

Διαλύθηκε επαρχικό συμβούλιο στη Νάξο για τα ΧΥΤΑ (23/11)

Από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Νοέμβρη δεκάδες κάτοικοι του χωριού Γαλήνη και αλληλέγγυοι κατακλύσαμε την αίθουσα συνεδριάσεων του επαρχείου. Το επίμαχο θέμα, δηλαδή η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή ΧΥΤΑ ήταν ένα από τα τέσσερα θέματα, το οποίο, όμως, κάτω από την πίεση του κόσμου, συζητήθηκε πρώτο.

Η αίσθηση της χαράς όταν αντικρίζεις απέναντί σου την εξουσία χωρίς το σύνηθες αστυνομικό προστατευτικό φράγμα που την περιβάλλει, δεν μπορεί να συγκριθεί παρά μόνο με την έκπληξη για το μέγεθος της ακαταμάχητης βλακείας που επικρατεί στις τάξεις τους. Είναι εντυπωσιακό ότι όλος αυτός ο συρφετός από τεχνοκράτες, γραφειοκράτες, ψεύτες, τυχοδιώκτες, κοινούς εγκληματίες και απλούς βλάκες καταφέρνουν να διαλύουν τα πάντα γύρω τους με σχετική επιτυχία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σχετικά με ένα τόσο κρίσιμο για το νησί θέμα, κανείς από τους επτά νομαρχιακούς συμβούλους δεν είχε να πει κάτι επί της ουσίας. Αναλώνονταν σε μικροπολιτικά κουτσομπολιά, το έπαιζαν ανήξεροι, άμοιροι ευθυνών, «εμείς κάνουμε ό,τι πουν οι ειδικοί», «δεν είμαστε τεχνοκράτες», ενώ άλλοι δεν μίλησαν καθόλου. Από όλους μόνο ένας είχε την ειλικρίνεια να παραδεχτεί ότι δεν είχε διαβάσει τη μελέτη, αν και είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους. Ο έπαρχος τοποθετήθηκε γενικά κι αόριστα κατά το συνήθειό του, υπέρ της κατασκευής του έργου, αναιρώντας ταυτόχρονα το ρόλο του –και άρα τις ευθύνες του- με τη γνωστή επωδό: «Ότι πουν οι ειδικοί». Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που θα αποκόμιζε κανείς από αυτή τη συνεδρίαση είναι ότι οι επιστήμονες-τεχνοκράτες μας κυβερνούν και οι πολιτικοί απλά επικυρώνουν τις αποφάσεις τους….

Κανείς δεν είχε να πει κάτι για τις τεκμηριωμένες ενστάσεις που προέβαλλαν οι κάτοικοι του χωριού, κολλούσαν μονάχα στους τύπους, στο νόμο και στο αναπόδραστο της κατασκευής.

Ήταν φυσικό η κατάσταση αυτή να οξύνει τα πνεύματα αφού έγινε φανερό ότι χωρίς τη δυναμική παρουσία αρκετών κατοίκων και αλληλέγγυων η απόφαση θα είχε παρθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Η συνεδρίαση διαλύθηκε μέσα σε ένα κλίμα αντιπαραθέσεων, αντεγκλήσεων και υποσχέσεων ότι «εδώ θα γίνει της Λευκίμμης». Δεδομένων των συνθηκών οι νομαρχιακοί σύμβουλοι έπραξαν με … «σύνεση και λογική» και παρέπεμψαν την υπόθεση στο νομαρχιακό συμβούλιο που θα γίνει το Δεκέμβρη.

Κάτοικοι και αλληλέγγυοι δώσαμε ραντεβού σε ένα μήνα. Εις το επανιδείν λοιπόν…

Κάποιοι παρόντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου