Για επικοινωνία, μεταφράσεις, ενημέρωση από δράσεις και αναλήψεις ευθύνης bellumperpetuum@gmail.com

20090223

Σαμποταζ σε συστημα ελέγχου φοιτητών στο Πα.Μακ., (23.2.2009)

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Ομάδα αυτόνομων φοιτητών κατέστρεψε σήμερα ηλεκτρονικό κύκλωμα με το οποίο ο καθηγητής που δίδασκε στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο μπορούσε να ελέγξει την είσοδο των φοιτητών(λειτουργούσε με κουδούνι). Παρά την αντίδραση του καθηγητή που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο αμφιθέατρο, η κίνηση επιδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των φοιτητών.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝ

Σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος είναι διάχυτες οι σχέσεις – ρόλοι εξουσίας δασκάλων – καθηγητών απέναντι σε μαθητές – φοιτητές. Εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος τους, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές εκβιάζουν σε πολλές περιπτώσεις (άμεσα ή έμμεσα) τους φοιτητές. Υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, πελατειακές – παραπολιτικές σχέσεις, μαζικά κοψίματα σε εξεταστικές είναι μερικά από τα φαινόμενα που βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ¨μεμονωμένα¨ αυτά περιστατικά, γίνονται κανόνας στο Πα.Μακ., κάτι που επιβεβαιώνει και η δομή και λειτουργία του νέου υπερπολυτελούς Αμφιθεάτρου 14. Για όσους δε γνωρίζουν, στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είναι εγκατεστημένο ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε όταν ο καθηγητής κλειδώνει την πόρτα την ώρα του μαθήματος, ο φοιτητής να υποχρεούται να χτυπήσει το κουδούνι(!!!) και ο πρώτος αποφασίζει αν θα έχεις το δικαίωμα να μπεις ή όχι στο ¨τσιφλίκι¨ του.

Φυσικά, κανένας υγιώς σκεπτόμενος φοιτητής δε θα μπορούσε να συμφωνήσει με μια τόσο αρρωστημένη κατάσταση που παραπέμπει σε νοοτροπίες άλλων εποχών και καθεστώτων. Η απαξίωση όμως του φοιτητικού συλλόγου από τις καθεστωτικές παρατάξεις (κοινώς κομματόσκυλα) αλλά και η έλλειψη συντονισμένης συλλογικής συζήτησης και δράσης, βοήθησε τα ανδρείκελα της πρυτανείας να υλοποιήσουν τα αντιδραστικά τους σχέδια και να περάσουν το θέμα στα ψιλά. Πανεπιστημιακό άσυλο, ακαδημαϊκές ελευθερίες, φοιτητικά δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατούνται συνεχώς και χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Υπενθυμίζουμε απλά την έλλειψη δωρεάν σίτισης στο Πανεπιστήμιό μας, το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τα ¨δωρεάν¨ συγγράμματα λόγω της εφαρμογής του Νόμου-Πλαίσιο, την κάμερα (που κατέβηκε φυσικά) στο Πα.Μακ. κ.α.

Αποφασίσαμε να απαντήσουμε στην τρομοκρατία χτυπώντας με σαμποτάζ του συστήματος ελέγχου και εκβιασμού του Αμφιθεάτρου 14. Η δράση μας αυτή στρέφεται όχι μόνο ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, αλλά και ενάντια σε κάθε εξουσιαστικό θεσμό που καταπιέζει καθημερινά τις ζωές και την ελευθερία μας σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους όπως το Πανεπιστήμιο. Το κουδούνι ήταν μόνο η αρχή…..

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ – ΨΕΥΤΟΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ……………

…………..ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΕΙ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

στο Πα.Μακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου