Για επικοινωνία, μεταφράσεις, ενημέρωση από δράσεις και αναλήψεις ευθύνης bellumperpetuum@gmail.com

20090201

Κατάληψη στα Ταμεία του νοσοκομείου Αγία Όλγα


Κατάληψη στα Ταμεία του νοσοκομείου Αγία Όλγα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από ομάδα εργαζομένων (στο χώρο της υγείας και μη), ανέργων και φοιτητών. Το νοσοκομείο ήταν σε εφημερία και για τις περίπου 4 ώρες που διήρκεσε η δράση, τα πάντα λειτούργησαν ομαλά (αν όχι πιο επιταχυμένα) χωρίς, όμως, να καταβάλλονται χρήματα (άμεσα ή έμμεσα) για τη διενέργεια εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων για τους ασθενείς που αντιμετώπιζαν κάποιο επείγον πρόβλημα.


Το κλείσιμο των ταμείων αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους ενώ και το προσωπικό του νοσοκομείου υποδέχτηκε πολύ θετικά την δράση.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, μπροστά από τα ταμεία αναρτήθηκαν δύο πανώ (φωτό) ενώ μοιράστηκε και το παρακάτω κείμενο:

Γιατί καταλαμβάνουμε τα ταμεία του νοσοκομείου

Γιατί πιστεύουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που δικαιούμαστε και όχι εμπόρευμα που πρέπει να αγοράσουμε.

• Για τα χρήματα που καλούμαστε να πληρώσουμε για εξέταση από γιατρό και εργαστηριακές εξετάσεις σε ένα νοσοκομείο που λέγεται δημόσιο.
• Για τις ώρες που περιμένουμε στα επείγοντα περιστατικά και τους μήνες της λίστας αναμονής για χειρουργείο ή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.
• Για τα ράντζα στους διαδρόμους, τις βρώμικες κοινές τουαλέτες, τα λαϊκά υπνωτήρια και τα παλιά και ελλιπή μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
• Για τα ελάχιστα, παλιά και ανεξόπλιστα από γιατρούς και υλικά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
• Για τον αποκλεισμό μεταναστών, φυλακισμένων και ανασφάλιστων από την πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας που λέγεται δημόσιο (λόγω χρώματος, γλώσσας, εγκλεισμού, αυξημένων απαιτούμενων ενσήμων για περίθαλψη και υπέρογκων ποσών για νοσηλεία και φάρμακα).
• Για το κουρασμένο και ελλιπές προσωπικό των νοσοκομείων που καλείται να δουλεύει εξαντλητικά ωράρια και βέβαια θέτει σε κίνδυνο τη δική του και τη δική μας υγεία.
• Για τη μεταφορά υπηρεσιών του δημόσιου νοσοκομείου σε ιδιώτες και μάλιστα με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας.
• Για τους γιατρούς εκείνους που ζητούν φακελάκια για να κάνουν τη δουλειά τους και ταυτόχρονα χρηματίζονται από φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρείες ιατρικών υλικών για να μας πουλήσουν ή «φορέσουν» τα προϊόντα τους.
• Για τις ελλείψεις σε προσωπικό φροντίδας και αποκατάστασης που μας αναγκάζει να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά σε αποκλειστικές νοσοκόμες μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και για τη νοσηλεία στο σπίτι.
• Για το γιατρό - αυθεντία που μας «πετάει στα μούτρα» μια θεραπεία χωρίς να μας εξηγεί ή να ζητά τη γνώμη μας για κάτι που αφορά το δικό μας σώμα.
• Γιατί όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Γιατί είναι συνειδητή η προσπάθεια κάποιων γιατρών να μας στείλουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία και του κράτους να μας στείλει στα ιδιωτικά μεγαλομάγαζα της Υγείας.

Τι προτάσσουμε


Έχουμε λόγο για την υγεία μας. Αυτοοργανωνόμαστε με σκοπό πραγματική Δημόσια Υγεία για τις κοινωνικές ανάγκες

Ποιοι είμαστε


Εξεγερμένοι εργαζόμενοι σε χώρους υγείας και μη, άνεργοι και φοιτητές που βρεθήκαμε στους δρόμους τις μέρες του Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου