Για επικοινωνία, μεταφράσεις, ενημέρωση από δράσεις και αναλήψεις ευθύνης bellumperpetuum@gmail.com

20090218

3ήμερη Κατάληψη Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (13 Φεβρουαρίου)


Επιλέξαμε και πήραμε την πρωτοβουλία να καταλάβουμε το «κέντρο πολιτισμού», στην αλάνα της Τούμπας, προκειμένου να το μετατρέψουμε σε ένα κοινωνικό εργαστήρι για τις επόμενες ημέρες. Έναν τόπο συνάντησης, των κατοίκων εκείνων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε μια διαδικασία αγώνα και γενικότερα να ανταλλάξουν σκέψεις, προβληματισμούς και απόψεις γύρω από σημαντικές πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Αφετηρία και σημείο έμπνευσης για αυτή την κίνησή μας αποτέλεσε η εξέγερση του Δεκέμβρη. Μια εξέγερση που κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει. Από την αρχή ξεκινούν καταλήψεις σε δημαρχεία σε όλη τη χώρα καθώς ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια συνειδητοποιούν ότι οι κρατικοί θεσμοί είναι μέρος τους προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Το να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά μεταμορφώνεται σε πράξη από χιλιάδες ανθρώπους. Ο Δεκέμβρης, ανοίγει μια χαραμάδα, η οποία φωτίζει όλες τις δυνατότητες μιας κοινωνίας που μέχρι πρόσφατα φάνταζε ακινητοποιημένη από την ίδια της την ηττοπάθεια, επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε τη δύναμη να αγωνιστούμε για ότι μας αφορά, χωρίς να περιμένουμε λύσεις από την εξουσία.

Φυσικά και δε θα ζητούσαμε από κανέναν επαγγελματία πολιτικό να μας παραχωρήσει κάτι που ανήκει σε όλους. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έχει αντιληφθεί, ότι οι «ειδικοί της αντιπροσώπευσης» μόνο σαπίλα και παρακμή εκφράζουν.

Τα δημόσια κτίρια πρέπει να αποτελέσουν βήμα, για εκείνα τα κοινωνικά κομμάτια, τα οποία έχουν να πούνε κάτι πέρα από την ιδιώτευση και την κομματική μιζέρια. Από χώρους «αποστειρωμένης» πολιτικής και πολιτιστικής κατανάλωσης, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τόπους πραγματικής επικοινωνίας και συνδιαμόρφωσης χωρίς ιεραρχίες και ειδικούς.

Υπάρχουν διάφορα πεδία στα οποία μπορούμε να κινηθούμε συλλογικά. Από τοπικά οικολογικά ζητήματα μέχρι κινήσεις σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις σε μια περίοδο όπου η ανεργία και η «μαύρη» εργασία ανθίζουν ενώ τα υποτιθέμενα «εργασιακά δικαιώματα» (μισθοί, συλλογικές συμβάσεις) δέχονται μία επίθεση που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα.

Άλλωστε η Τούμπα, μία ζώνη όπου κατοικούν χιλιάδες άνθρωποι, εδώ και χρόνια φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο «φαγάδικο», όπου την βρώμικη δουλειά αναλαμβάνουν οι «μαύροι» εργαζόμενοι. Μια ζώνη κατοικίας με ελάχιστους ελεύθερους χώρους, όπου ο πολιτισμός της κατανάλωσης φαίνεται να κυριαρχεί, απλά επειδή δεν υπάρχει αντίπαλο δέος.

Τις ημέρες του Δεκέμβρη μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, εργαζόμενοι, μετανάστες βρέθηκαν στους δρόμους για πολλούς κοινούς αλλά και ταυτόχρονα διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Παράλληλα πολλοί, παρόλο που δεν κατέβηκαν στους δρόμους, ένιωσαν κοντά σε αυτό που συνέβαινε.

Πρόθεση της κατάληψης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα αναδείξουν τα περιεχόμενα του Δεκέμβρη και παράλληλα να αποτελέσει έναν τόπο ζύμωσης όλου αυτού του κόσμου που κατοικεί στην περιοχή της Τούμπας.

Τούμπα libre λοιπόν!

Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Τούμπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου